VIDEO: Dana Winner straalt in Buntinx' jurk van 77000 euro.

Kristof Buntinx verwerkt baanbrekende LED-technologie in droomjurk.

Ter ere van haar nieuwe album, Puur, ontwierp Belgisch modeontwerper Kristof Buntinx een droomjurk voor Vlaamse nachtegaal Dana Winner.

De jurk werd vervaardigd uit hoogwaardige zijde, kant en tule en bestaat uit een lange, wijde prinsessenrok van gladde, donkergrijze tule, een zijden bustierlijfje met transparante details en een doorzichtige top van lichtgrijze kant met boothals, lange mouwen en geborduurde parelapplicaties. Een droom van een jurk dus! Maar wat dit ontwerp extra bijzonder maakt, is de gloednieuwe, baanbrekende technologie die in de jurk is verwerkt.

Het lijfje van de grijze prinsessenjurk is namelijk bezaaid met 1900 lichtpuntjes die elk drie LED-lampjes bevatten. Door middel van een innovatief technologisch proces kan elk van deze pixels eender welke kleur aannemen. Doordat de lampjes onderling met elkaar verbonden zijn, kunnen ze geprogrammeerd worden om samen bewegende beelden te vormen. Het geheel wordt zoals een computerscherm aangestuurd door een kleine, ingebouwde computer en een eigen ontworpen module verwerkt de videobeelden, verdeelt de signalen over de jurk en voorziet alle onderdelen van elektriciteit. Een wapenfeit waar nog nooit eerder een kledingstuk van Belgische makelij op kon bogen.

Limburgse trots

De ontwerper is dan ook trots om deel uit te maken van dit boeiende project én om met Dana Winner te kunnen samenwerken. “Dana is één van Belgiës beste zangeressen dus ik kan deze samenwerking alleen maar toejuichen”, glundert Buntinx.

Dress Code – Vlaamse innovatie met oog op de wereld

De jurk – die de naam Dress Code meekreeg – is de verdienste van een samenwerking van Kristof Buntinx met het Wilrijkse lichttechnologiebedrijf Lux Lumen en de Vakgroep Textielkunde van de Universiteit Gent. Gedrieën beantwoordden zij de Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën (CICI) van Flanders DC (Vlaamse organisatie voor ondernemingscreativiteit) en IWT. Het CICI-programma wil inspirerende samenwerkingsverbanden opbouwen en zo een brug slaan tussen creatieve industrieën en andere sectoren.

Een ontwerp dat – letterlijk – verweven is met zo’n baanbrekende technologie, is een kolfje naar Buntinx’ experimentele hand. Dat de grensverleggende ontwerper niet terugschrikt voor een risico hier en daar, bewees hij in het verleden al met ontwerpen die gewaagde statements maakten, zoals zijn pro-gay (en anti-Poetins homohaat) boxershorts, regenboogshirt en ontwerpen met religieuze achtergrond.